Soms heb je gewoon zoveel plezier gehad van een bepaald meubel, dat je het een tweede leven wil geven. Bijvoorbeeld als je het al heel lang gebruikt hebt, maar je nu echt wel heel erg duidelijk kan zien dat die meubels best al wel heel erg hard gesleten zijn. Je ziet dat ze wat ouder zijn aan de buitenkant, maar je weet dat het oerdegelijke meubels zijn. Wat kan je dan doen om die fijne meubels een beetje op te knappen? Je kan ze gaan beschilderen natuurlijk! In dit artikel leg ik je uit hoe je te werk kan gaan bij het schilderen van meubels.
Allereerst beginnen we bij de voorbereiding, dat is een belangrijk onderdeel. Zorg dat je een lege werkruimte hebt en zelf oude kleren aan hebt. Zoek alle benodigde dingen bij elkaar: kwasten, rollers, schuurpapier, beits, grondverf, verf. Nu je dit allemaal bij elkaar hebt, begin je met het voorbehandelen van meubels. Als het meubel gemaakt is van hout, dan controleer je het op beschadigingen, deze kan je gemakkelijk opvullen met een houtvuller leehnavasor voordat je begint met schuren. Ook als je hout verven gaat, dan moet dat altijd eerst goed geschuurd worden, want als je gaat schilderen dan wil je dat het oppervlakte mooi glad, schoon en droog is.
Nu de voorbereidingen zijn getroffen, kan jij verder gaan met het aanbrengen van de grondverf. Als je de bestaande laag in goede staat is, dan hoeft dat niet. Als je gaat schilderen over onbewerkt hout, dan moet je altijd grondverf gebruiken. Dat is belangrijk want een grondlag verbeterd de hechting tussen het hout en de verf die je gaat verven. Nu komen we eindelijk aan bij de laatste stap: het aanbrengen van de verf. Ga je een mooie matte verf kopen? Zorg dat je dan meerdere lagen schildert. |
https://www.moosefarg.nl/ |