Kunnen oppervlakkige pigmentvlekken behandeld worden?

Oppervlakkige pigmentvlekken

Mensen die last hebben van vlekjes in het gezicht, vinden de zomer vaak niet zo’n tof seizoen. Als ze in de zon zitten worden deze vlekjes vaak donkerder. Vooral in het gezicht kunnen deze donkere pigmentvlekken dan echt storend zijn. Daarom is de vraag: kunnen oppervlakkige pigmentvlekken behandeld worden? Of is het iets waar we gewoon mee moeten leren leven?

 

Wat zijn oppervlakkige pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn er in 2 soorten: je hebt oppervlakkige pigmentvlekken en je hebt diepe pigmentvlekken. Een pigmentvlek kan zich bevinden in de opperhuid of in de lederhuid. Bij oppervlakkige pigmentvlekken bevinden deze zich in de opperhuid. Als je je huid tussen 2 vingers gaat stretchen, zal je zien dat deze vlekken vager worden. Ouderdomsvlekken, sproetjes en zonnevlekken vallen allemaal onder oppervlakkige pigmentvlekken.

 

Kunnen oppervlakkige pigmentvlekken behandeld worden?

Heb je last van oppervlakkige pigmentvlekken, dan heb je geluk want deze zijn de gemakkelijkste soort om van verlost te geraken omdat er gemakkelijker bij te komen valt. Ze zijn heel gemakkelijk op te lossen met een laser- of licht therapie op basis van melkzuur of andere producten die de vlekken zullen oplichten. Bij zo’n behandeling blijft de pigmentcel intact maar de kolom van het pigment wordt verkort. Hierdoor zullen de pigmentvlekken van buitenaf vermindert worden. Onze huidcyclus vernieuwt telkens de opperhuid dus het overtollige pigment zal gaan afschilferen. Meestal zijn er bij zo’n behandeling 2 tot 3 sessies nodig.

 

Wat na de behandeling van oppervlakkige pigmentvlekken?

Het nadeel is, dat zoals hierboven gezegd werd, de pigmentcel blijft zitten. Ze wordt niet afgebroken wat maakt dat bij erfelijkheid, de pigmentcel opnieuw kan geactiveerd worden door de UV stralingen van de zon. De plekken waar de pigmentvlekken hebben gezeten zullen altijd extra gevoelig blijven. Daarom zeer belangrijk: als je in de zon gaat, blijf er dan niet te lang in en smeer deze plekken extra goed in met een goed beschermende zonnecrème. Heb je echt veel frustraties bij je oppervlakkige pigmentvlekken en wil je er echt iets aan laten doen? Neem dan contact op met een dermatoloog en laat je goed inlichten over zo’n behandeling en de gevolgen en effecten hiervan.