NetMall
Image default
Aanbiedingen

Hondenmuilkorven: Wanneer, waarom en hoe ze correct te gebruiken

Het idee om  een muilkorf voor je hond om te doen kan verontrustend zijn. Je vraagt jezelf misschien af of jouw huisdier kan drinken, hijgen, of zelfs ademen terwijl hij een honden muilkorf draagt. Is een honden muilkorf pijnlijk of wreed? Misschien denk je dat een muilkorf de beste optie is voor de situatie van je hond, maar hoe bepaal je dit? Er zijn bepaalde situaties waarin een muilkorf zeer nuttig kan zijn, en soms zijn honden muilkorven zelfs noodzakelijk, maar er zijn andere scenario’s waarin een honden muilkorf absoluut de verkeerde keuze is. Hoe weet je wanneer een honden muilkorf nuttig is? Welk type honden muilkorf is de juiste keuze voor mijn hond? Er zijn zo veel vragen over dit emotioneel beladen onderwerp. Leer meer over het wanneer, waarom en hoe van het gebruik van een honden muilkorf, en raadpleeg altijd een professionele hondentrainer voor advies over de individuele situatie van je hond.

 

Waarom zijn honden muilkorven zo polariserend?

Honden muilkorven kunnen controversieel lijken. Immers, ze hebben een oneerlijke associatie met “agressieve” honden of “aanval” honden. Maar de meeste hondenexperts zijn het erover eens dat op een bepaald moment in het leven van elke hond, er een situatie kan zijn waarin een eigenaar een muilkorf moet gebruiken. Het kan zijn voor de veiligheid van de hond, de veiligheid van een persoon, of beide.

 

Als uw hond bijvoorbeeld ernstig gewond is, neemt het risico op een hondenbeet aanzienlijk toe. Als een hond hevige pijn lijdt, kan hij bijten als je hem probeert te vervoeren of zijn wonden probeert te verzorgen. En er is geen manier om te voorspellen wanneer een dergelijke situatie zich kan voordoen. Daarom, zelfs als je nooit een beroep hoeft te doen op een honden muilkorf, is het een goed idee om te begrijpen waarom, wanneer en hoe je een muilkorf bij jouw hond moet gebruiken. Je moet de hond ook leren en trainen hoe hij het dragen van een muilkorf moet tolereren en accepteren. Elke hond zou moeten leren van een muilkorf te houden, zodat als de dag komt dat ze er een moeten dragen, jij en jouw hond niet nog meer gestrest zullen zijn.

 

Wanneer is het gepast om een honden muilkorf te gebruiken?

Hier zijn enkele situaties die het gebruik van een honden muilkorf veilig en gepast maken.

 

Tijdens een noodgeval

Zoals eerder vermeld, is een gewonde of bange hond veel vatbaarder voor bijten. Vooral als je de hond op een of andere manier moet verplaatsen of behandelen. Het gebruik van een muilkorf zal jou en iedereen die jou helpt veilig houden voor het ongewone, maar begrijpelijke gedrag van jouw hond.

 

Er is een geschiedenis van bijten, of een risico op bijten

Als uw hond agressief is en/of in het verleden een andere hond of een persoon heeft gebeten, kan een muilkorf voor de veiligheid worden gebruikt. Zelfs als je hond geen bijt geschiedenis heeft, als je denkt dat het risico van een hondenbeet bestaat – bijvoorbeeld als je hond lonkt en blaft naar andere honden of mensen – kan een muilkorf voor extra gemoedsrust zorgen. Echter, de muilkorf lost het probleem niet op, het helpt gewoon iedereen veilig te houden terwijl jij werkt aan gedragsverandering met een gedragsdeskundige, dierenarts, en/of hondentrainer. Jouw doel moet zijn om het gedrag en de mentaliteit van de hond te veranderen. De muilkorf is slechts een tijdelijk hulpmiddel om u te helpen dat doel te bereiken.

Er is een risico op bijten als gevolg van een bedreigende situatie

Er kunnen specifieke situaties zijn die jouw hond van streek maken of stress bezorgen, zoals onderzoeken bij de dierenarts. Wanneer jij jezelf zorgen maakt dat je hond kan bijten, moet het tijdelijk gebruik van een muilkorf worden overwogen. Maar dat is ook een teken dat gedragsverandering op zijn plaats is voor een oplossing op lange termijn.

 

Tijdens verzorgingssessies

Wanneer ze op de juiste manier zijn gedesensibiliseerd met oefeningen (het helpt om hiermee te beginnen in de puppytijd), zullen de meeste honden verzorgingsprocedures zoals baden of nagels knippen tolereren of zelfs leuk vinden. Als jij jouw hond echter nog aan het trainen bent om te wennen aan het trimmen, kan een muilkorf nuttig zijn, vooral als de hond niet bekend is met de trimsalon.

 

Hoe train je een hond om een muilkorf te accepteren?

De eerste keer dat jij jouw hond een muilkorf omdoet, zou niet de eerste keer moeten zijn dat je een muilkorf omdoet. Als de eerste kennismaking met een muilkorf gebeurt wanneer jouw hond gewond of doodsbang is, zal het veel moeilijker zijn om de muilkorf om te krijgen. En bijna onmogelijk om de muilkorf in de toekomst te gebruiken, omdat je hond zal hebben geleerd om de muilkorf te associëren met de stressvolle omstandigheden. Gelukkig kan een hond worden getraind om een muilkorf te accepteren als hij er aan wordt geïntroduceerd onder omstandigheden met weinig stress, met een stap-voor-stap proces, en met passende beloningen.

Gebruik kleine, zachte traktaties, en zorg ervoor dat hij zich bij elke stap op zijn gemak voelt voordat je naar de volgende gaat.

Laat hem snuffelen aan de muilkorf. Geef een traktatie. Herhaal dit een paar keer.

Raak zijn neus aan met de snuit. Trakteer. Herhaal dit totdat hij aangeeft dat de muilkorf er interessant uitziet op een goede manier.

Houd de muilkorf met één hand vast en een traktatie met de andere hand, zodat hij zijn neus in de muilkorf moet steken om de traktatie te krijgen. Herhaal dit totdat deze stap geen probleem meer is.

Schuif zachtjes de muilkorf op zijn neus en geef hem een traktatie. Verwijder de muilkorf onmiddellijk. Herhaal dit een paar keer.

Doe de muilkorf om en maak de gesp vast. Traktatie. Onmiddellijk verwijderen. Herhaal een paar keer. Elke keer dat je de muilkorf omdoet, verhoog geleidelijk de tijd dat de muilkorf om is. Houd zijn halsband vast en geef traktaties. Denk je dat je hond een muilkorf nodig heeft? Bestel dan snel een op de website van Happy-Animal.nl.