NetMall
Image default
Auto’s en Motoren

Veilig met de aanhangwagen op weg

Gaat u met de aanhangwagen op weg? Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten om de trip te laten slagen. Wij geven u graag een paar tips die u helpen veilig op uw bestemming aan te komen.

Houd de aanhangwagen en aanhangwagen onderdelen in topconditie

Alvorens u de weg opgaat, wilt u uzelf ervan verzekeren dat de aanhangwagen in topconditie verkeert, vooral als u een lange rit gaat maken. Onderhoud uw aanhanger goed en vervang kapotte of versleten aanhangwagen onderdelen tijdig. Hiervoor kunt u terecht bij een online aanhangwagen groothandel. Houd de aanhangwagen goed schoon en bewaar het het liefst in een garage om metalen aanhangwagen onderdelen te beschermen tegen regen en roestvorming.

Gaat u de grens over? Houd u aan de regels van het land waarin u rijdt

In Nederland kunnen andere regels gelden voor het rijden met een aanhanger dan in andere Europese landen. Zo mogen in Nederland bestuurders met een aanhangwagen met een MTM onder de 3.500 kg niet harder dan 90 km per uur rijden. Met een aanhangwagen met een MTM van 3.500 kg of meer mag u niet sneller dan 80 km per uur rijden op de snelweg. In Frankrijk mag men met een kleine aanhanger wel 130 km per uur rijden, maar met regen is de maximum snelheid 110 km per uur. Ook kan er op een andere wijze onderscheid worden gemaakt tussen regels die van toepassing zijn. Zo mag u in Oostenrijk sneller rijden met een aanhangwagen die lichter is dan uw auto dan met een aanhangwagen die zwaarder is dan uw auto.

Aanhanger begint te slingeren – en nu?

Soms kan een aanhangwagen gaan slingeren. Dit kan gebeuren wanneer u zeer abrupt stuurt, maar ook door windvlagen, een slecht wegdek, een te hoge snelheid of een disbalans in de belading. Voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook belangrijk rustig te rijden, vooraf de aanhangwagen en de aanhangwagen onderdelen te controleren, het weerbericht te checken en de aanhanghangwagen met zorg in te laden. Toch is het slingeren niet altijd te voorkomen. Wat moet u doen wanneer het u overkomt? Minder vaart door rustig te remmen of het gas los te laten. Als u vermoedt dat de lading verschoven is en dit het slingeren veroorzaakt, kunt u het beste even parkeren en de lading controleren. Voor meer tips en handige tools neem een kijkje bij Bakker Trailer Parts!