NetMall
Image default
Verbouwen

Tips voor het verduurzamen van je woning

Heb jij een huis gekocht en wil je deze direct gaan verduurzamen? Dan zijn er gelukkig tegenwoordig een hele hoop mogelijkheden om dit te kunnen doen. Daarbij komt ook dat de financiering hiervan niet eens (volledig) uit eigen zak hoeft te komen. Om je een idee te geven hoe jij je huis kunt verduurzamen en ook hoe je dit kunt financieren, nemen we je in dit artikel mee in de verschillende mogelijkheden. Hierbij moet je denken aan zowel het verminderen van de uitstoot van CO2, door het isoleren van de woning, als het zelfvoorzienend worden in het opwekken van stroom. Kortom, reden genoeg om even goed op te letten dus!

 

Waarom je huis verduurzamen?

De voornaamste reden waarom mensen ervoor kiezen om hun huis te verduurzamen, is omdat het simpelweg een hele hoop geld kan schelen. Wanneer je namelijk je eigen energie kunt opwekken, kun je je wel voorstellen dat je dit maandelijks een flinke som geld kan besparen. Dit geldt overigens wel alleen voor stroom, gas dien je wel af te nemen via je energieleverancier. Toch zijn er ook hier voldoende mogelijkheden voor om het verbruik van gas flink te reduceren. Naast het feit dat het je een hoop geld kan schelen iedere maand, heeft het verduurzamen ook als voordeel dat je de uitstoot van CO2 van je woning beperkt.

 

Verduurzaming van je huis financieren

Het verduurzamen van je woning kan op een aantal verschillende manieren. Omdat de kosten flink uiteen kunnen lopen, is het afhankelijk van het soort verduurzaming of het aan te raden is deze te laten financieren. Wel is het zo dat je vaak voor het verduurzamen van je woning een scherper rentetarief krijgt. Stel dat je kiest voor het laten plaatsen van zonnepanelen en het laten isoleren van je dak en je vraag een financiering aan bij Frits, dan is de rente lager, dan wanneer je een reguliere verbouwing wilt doorvoeren, zonder dat deze bijdraagt aan het verduurzamen van de woning.

 

Het laten plaatsen van zonnepanelen

Eén van de meest voorkomende manieren waarop mensen het huis verduurzamen, is door het laten plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier heb je namelijk als voordeel dat je als het goed is, je volledig elektriciteitsverbruik helemaal zelf kunt opwekken. Met de huidige prijzen voor stroom is dat natuurlijk wel zo prettig. Uiteraard is het wel afhankelijk van het type dak en de ruimte die je hebt, om te kunnen bepalen in hoeverre jij je volledige verbruik ermee kunt dekken. Het is daarom dus ook aan te raden om vooraf iemand de locatie te laten beoordelen, zodat er op basis daarvan kan worden gekeken wat er mogelijk is. De gemiddelde terugverdientermijn van deze investering ligt ergens tussen de 7 en 9 jaar.

 

Isoleren van je huis

Met het laten plaatsen van zonnepanelen kun je natuurlijk alleen je eigen stroom opwekken. Ontzettend handig, maar dit draagt natuurlijk niet bij aan het reduceren van het gasverbruik. Het laten isoleren van je woning is daarom dus ook een goede aanvulling. Op deze manier zorg je ervoor dat de warmte langer binnen blijft en kan de verwarming iedere dag een paar uur eerder een paar graden lager. Wel is het aan te raden om naast het laten isoleren van je huis, ook kritisch te kijken naar het verbruik van gas. Stel dat je kinderen momenteel dagelijks 20 minuten douchen, dan is het aan te raden ze op het hart te drukken dat 5 minuten ook meer dan voldoende is.

 

Tot slot

Het verduurzamen van je woning heeft in meerdere opzichten ontzettend veel voordelen. Allereerst hoef je natuurlijk minder te betalen, maar draag je ook je steentje bij aan een beter en schoner milieu. Echter is het wel zaak te kijken naar de mogelijkheden die je hebt. Stel dat je beneden nog enkel glas hebt, dan is het niet aan te raden om je muren te laten isoleren. Het laten vervangen van je ramen door bijvoorbeeld dubbel glaswerk of HR++ is dan een goede en ook verstandige eerste stap. Laat dus altijd iemand op locatie kijken wat voor jou het meest rendabel is en maak op basis daarvan een beslissing. Het kan namelijk heel goed zijn dat om welke reden dan ook een bepaalde verduurzaming voor jou helemaal niet rendabel is op lange termijn.