NetMall
Image default
Zakelijk

Waar moet je op letten bij een bedrijfsoverdracht familie?

Bij een overdracht van een familiebedrijf is het van belang om de juiste procedures te volgen om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit betekent dat je een aantal stappen moet zetten om de overdracht te regelen. Deze stappen zijn onder andere het opstellen van een contract, het opstellen van een overdrachtsplan, het aanvragen van de benodigde vergunningen en het in orde maken van de financiële zaken. Daarnaast moeten er ook afspraken worden gemaakt over de toekomstige bedrijfsvoering, de communicatie met klanten en de opvolging van de afspraken. Al met al een hele klus om deze zaken goed te regelen. Het advies is dan ook om bij een bedrijfsoverdracht familie het IMK in te schakelen. 

 

Samen met het IMK kom je er wel uit

Het IMK, Instituut midden- en kleinbedrijf heeft al heel veel bedrijven geholpen. Niet alleen bij een bedrijfsoverdracht familie, maar ook bij andere overnames van een bedrijf. Er komt veel bij kijken bij een overname en daarom is het belangrijk om deze stap niet zelf uit te gaan voeren. Het kan namelijk maar zo zijn dat er een verkeerde beslissing genomen gaat worden, waardoor dit financiële gevolgen kan hebben. 

Er zijn diverse stappen die gezet moeten worden voordat er daadwerkelijk tot een bedrijfsoverdracht familie kan worden overgegaan. Zo is de financiële kant uiterst belangrijk. Er moet dan een financieel onderzoek plaatsvinden. Het eerste dat bij de overname van een bedrijf moet gebeuren, is een grondig financieel onderzoek. U moet ervoor zorgen dat u de financiële resultaten van het bedrijf kent, inclusief de balans, inkomsten, uitgaven en winst- en verliesrekening. U moet ook de financiële verplichtingen van het bedrijf begrijpen, inclusief leningen, contracten, belastingen en andere schulden.