NetMall
Image default
Aanbiedingen

Waarvan zijn hondenkoekjes gemaakt?

Waarvan zijn hondenkoekjes gemaakt?

Naar schatting meer dan 50% van alle hondeneigenaren geven hun hond regelmatig traktaties. Hoewel traktaties niet essentieel zijn voor het dieet van een hond, worden ze meestal gegeven als een manier om hun huisdieren te verwennen of te trainen. Het klassieke hondenkoekje is een klein, hard, botvormig product dat gekleurd is om de smaak weer te geven. Traditionele smaken zijn rundvlees, kip, lam, kalkoen, lever, kaas, en spek. Sommige fabrikanten hebben echter een aantal interessante smaken geproduceerd, zoals havermout, rozijnen, spinazie, pindakaas en kokosnoot. Naast de smaakvariaties worden hondenkoekjes ook verkocht in verschillende maten; kleine koekjes voor kleine honden, grote koekjes voor grote honden. Er bestaat ook hondentaart.

De vormen

De vormen zijn ook veranderd van de conventionele botvorm. In een poging om hun producten te differentiëren, hebben marketeers hondenkoekjes geproduceerd met vormen zo gevarieerd als dieren, mensen, spekreepjes, en zelfs brandkranen. Aangezien de meeste traktaties ook worden verkocht als gezonde voedingssupplementen, zijn hondenkoekjes meestal verrijkt met vitaminen en mineralen die essentieel zijn in het dieet van een hond. Vetarme varianten zijn ook beschikbaar voor honden met overgewicht. De verpakking van hondenkoekjes was vroeger strikt beperkt tot kartonnen dozen omdat dit het breken tot een minimum beperkte. Vooruitgang in verpakkingstechnologie heeft echter geleid tot het gebruik van folieverpakkingen en plastic verpakkingen.

Grondstoffen

De primaire ingrediënten in een hondenkoekjesrecept zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en oliën, en vezels. Deze worden gecombineerd met andere ingrediënten die een belangrijk effect hebben op de uiteindelijke kenmerken van het hondenkoekje. De ingrediënten die voor hondenkoekjes worden gebruikt, zijn speciaal afgestemd op honden, en worden zo gekozen dat ze voedzaam, licht verteerbaar, smakelijk en economisch haalbaar zijn. Hoewel de grondstoffen een hoog voedingsgehalte hebben, zijn zij doorgaans niet van dezelfde kwaliteit als soortgelijke ingrediënten die in menselijke voeding worden gebruikt.

Koolhydraten

Meel is een van de meest voorkomende ingrediënten in de meeste hondenkoekjesrecepten en levert het leeuwendeel van de koolhydraten. Het wordt verkregen door maïs, tarwe of rijst tot een poeder te malen. Dit poeder bevat de drie belangrijkste delen van de zaden, waaronder de zemelen, de kiem en het endosperm. Hiervan is het endosperm verantwoordelijk voor de meeste van de belangrijke bak- en vormeigenschappen. Chemisch gezien is bloem samengesteld uit zetmeel en eiwit. Bij vermenging met water ontstaat een massa die gluten wordt genoemd en die kan worden gesneden en gevormd tot de vorm van hondenkoekjes.

Eiwitten

De eiwitten die aan hondenkoekjes worden toegevoegd voorzien het dier van essentiële aminozuren, verbeteren de smaak, en leveren in sommige gevallen energie. Ze zijn afkomstig van verschillende bronnen, waaronder dierlijke en plantaardige. Typische plantaardige eiwitten in een hondenkoekje zijn maïsglutenmeel en sojameel. Zij zijn over het algemeen minder duur dan dierlijke eiwitten en worden daarom in grotere hoeveelheden gebruikt. Een nadeel van plantaardige eiwitten is dat ze bepaalde onverteerbare oligosacchariden bevatten die ongewenste winderigheid kunnen veroorzaken. Dierlijke eiwitten worden toegevoegd om de voedingseigenschappen van de koekjes te verbeteren. Het gaat om ingrediënten zoals bijproductmeel van gevogelte, vlees- en beendermeel en gedroogde levermeel. Melk en ei worden ook gebruikt als eiwitbron.

Vetten en oliën

Vetten en oliën worden aan koekjesrecepten toegevoegd om smaak en voedingsenergie te geven. Ze hebben ook een belangrijke invloed op de uiteindelijke textuur. Ze zijn afkomstig van planten, vis en dierlijke bronnen. Veel van de vetten en oliën die in dierenvoeding worden gebruikt, zijn afkomstig uit de fastfoodindustrie.

Vezels

Vezels vertegenwoordigen een ander belangrijk type voedingsingrediënt dat in hondenkoekjes wordt aangetroffen. Normaal gesproken zijn vezels aanwezig in een verscheidenheid van de andere ingrediënten. Extra vezels, zoals tarwezemelen of maïszemelen, worden toegevoegd om de uitwerpselen en de waterabsorptie te verbeteren. Dit ingrediënt is belangrijker in caloriegecontroleerde recepten.

Andere additieven

Aan hondenkoekjesrecepten worden andere ingrediënten toegevoegd die geen directe invloed hebben op de voeding van het dier. Antioxidanten worden toegevoegd om de afbraak van vitaminen en andere in het koekje aanwezige voedingsstoffen te voorkomen en de versheid te behouden. Voorbeelden van deze stoffen zijn zinkoxide en mangaanoxide. Smaakversterkers zijn een ander belangrijk additief geworden. Zij worden gebruikt om een koekje aantrekkelijker te maken voor het huisdier. Gebleken is dat honden de voorkeur geven aan vlees- en vissmaken. Hoewel honden in wezen kleurenblind zijn, worden kunstmatige kleurstoffen toegevoegd in het belang van de eigenaar van het dier. Ten slotte worden conserveringsmiddelen zoals BHA toegevoegd om microbiële groei te voorkomen.