NetMall
Image default
Energie

Wat gebeurt er als een ziekenhuis zonder stroom raakt?

 

Een stroomstoring is heel vervelend, maar meestal niet gevaarlijk en langdurig.  Wanneer dit in het ziekenhuis gebeurt, is het toch vaak even schrikken. Kwetsbare patiënten zijn vaak afhankelijk van elektrische apparaten, zoals beademingsapparaten, infuuspompen en nierdialyse apparaten. Gelukkig duren de meeste stroomstoringen niet lang en worden deze snel verholpen door een Elektricien. Als een ziekenhuis al een paar seconden zonder stroom zit, kan dat het leven kosten van patiënten. Daarom is er altijd noodstroom aanwezig in de Nederlandse ziekenhuizen. 

Noodstroom in ziekenhuizen 

De ziekenhuis leiding moet de veiligheid van patiënten en medewerkers kunnen garanderen wanneer de elektriciteit uitvalt. Dankzij een noodaggregaat kunnen ziekenhuizen enkele dagen zonder stroom van het gewone elektriciteitsnetwerk. Deze speciale stroom zorgt ervoor dat de belangrijkste afdelingen, zoals de Intensive Care waar patiënten aan monitoren liggen, toch stroom krijgen. Daarnaast voorkomt de noodstroom dat kritische apparatuur uitvalt. 

De noodstroom in ziekenhuizen is aangesloten op een accu die ervoor zorgt dat de noodstroom snel op gang kan komen. Wanneer een storing lang aanhoudt, dan worden patiënten naar een ander ziekenhuis overgebracht. 

Periodieke controles noodstroom 

De meeste ziekenhuizen zijn voorbereid op stroomstoringen en hebben een noodstroom plan klaarliggen. Noodstroomvoorzieningen zijn onderdeel van een elektrische installatie. De leiding van het ziekenhuis is verantwoordelijk voor de veiligheid en daarmee ook voor de veiligheid van de elektrische installaties. In de praktijk wordt deze verantwoordelijkheid gedelegeerd aan een technisch beheerder. 

De noodstroom wordt één à twee keer per jaar gecontroleerd zodat het ziekenhuis weet dat de noodstroom werkt wanneer dat nodig is. Deze controle duurt vaak niet langer dan een uur en wordt ruim van tevoren aangekondigd bij de patiënten en het verplegend personeel. Verder is deze test belangrijk om ziekenhuismedewerkers vertrouwd te laten raken met het protocol tijdens een storing. Zodoende is niemand snel in paniek wanneer de elektriciteit in het ziekenhuis uitvalt.