NetMall
Image default
Eten en drinken

Zijn Asperges gezond?

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Dat betekent weer duizenden heerlijke gerechten met asperges. Asperges zijn enorm gezond wanneer je de hoeveelheid die je ervan eet maar een beetje binnen de perken houd. De asperge maakt al eeuwen deel uit van ons dieet. De Romeinen noemde ze zelfs geneeskrachtig. Asperges zitten boordevol mineralen en vitaminen die ons hele lijf ten goede komen. In deze blog geven we uitgebreid antwoord op de vraag: “zijn asperges gezond”?

 

Wat zit er in een Asperge?

Asperges zijn relatief caloriearm. Ze bevatten gemiddeld per 100 gram 20.3 kcal. Per 100 gram zit er ongeveer 1.2 gram suiker in asperges.

Asperges bevatten veel vitamine k, vitamine C, vitamine E, vitamine B1, B2 en foliumzuur (vitamine B11).

 

Deze grote verscheidenheid aan verschillende vitamine maakt het een zeldzame en bijzondere voedselbron. En dan bedoelen we zeldzaam in de zin van de kwaliteiten die deze groente heeft. Asperges zorgen namelijk voor je hele lijf. Van celdeling tot bloedstolling, van haar en botten tot het immuunsysteem.

 

Afvallen met Asperges

Asperges zijn een geschikte voedselbron als je wil afvallen. De calorie-inname is erg laag en je raakt toch verzadigd. Je moet een kilo asperges eten om dezelfde hoeveel kcal binnen te krijgen als een glas cola. Je moet natuurlijk wel een beetje zuinig aan doen met de boter en het vlees.

 

Nadelen van Asperges

Asperges zijn lekker en gezond, maar kun je er ook te veel van eten? Asperges bevatten namelijk oxaalzuur. Die kunnen ervoor zorgen dat er oxaalstenen, (Ook wel nierstenen), sneller kunnen groeien. Je moet wel aardig wat asperges eten om aan zoveel oxaalzuur te komen dat dit ook echt schadelijk wordt. In Nederland eten we zo’n 700 gram Asperges per persoon per jaar. Dat is nog niet de wekelijkse dosis van de 200 gram per dag die je moet eten om Asperges schadelijk te laten zijn.

 

Dit was het weer, eet smakelijk!

https://aspergeskoken.info/gerechten-met-vlees-en-asperges/