NetMall
Image default
Aanbiedingen

Gaat u voor Arabica, Robusta of kiest u toch liever voor een melange van beide soorten?

Gaat u voor Arabica, Robusta of kiest u toch liever voor een melange van beide soorten?

Koffie, de ene persoon drinkt het bij de vleet, de ander moet er helemaal niets van weten. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat Nederland tot de top behoort wanneer er gekeken wordt naar de jaarlijkse koffieconsumptie per persoon. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er zo ontzettend veel verschillende soorten koffie op de markt te verkrijgen zijn. Dat moet ook wel want smaken verschillen uiteraard. Gaat u voor Arabica, Robusta of kiest u toch liever voor een melange van beide soorten?

 

Koffie van Arabica bonen

Ruim 70 procent, dus het overgrote deel, van alle koffie wordt gemaakt van Arabica bonen. Wanneer we op wereldwijde schaal kijken, zien we dan ook dat Arabica koffie de populairste en meest gedronken soort is. In vergelijking met de iets minder populaire Robusta koffie, hebben Arabica bonen een zeer gevarieerd smaakprofiel. Ook ligt het cafeïnegehalte wat lager. Dit komt omdat de koffie gewonnen wordt in het hoogland. Hier zijn vaak weinig parasieten aanwezig, waardoor de koffieplant niet zoveel cafeïne hoeft aan te maken om zichzelf tegen dit ongedierte te beschermen.

 

Koffie van Robusta bonen

Omdat de koffiemarkt gedomineerd wordt door Arabica en Robusta koffiebonen, leert een snel rekensommetje ons dat deze laatstgenoemde soort, de Robusta boon, zo’n 30 procent van de markt voor haar rekening neemt. Wilt u een cafeïne boost? Dan kunt u het beste kiezen voor Robusta koffie. In het laagland, waar deze koffiesoort gewonnen wordt, bevinden zich over het algemeen veel parasieten. Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen, maakt een koffieplant cafeïne aan om zichzelf tegen deze parasieten te beschermen. Hoe meer parasieten, hoe hoger het cafeïnegehalte in de boon zal zijn. Wist u dat Robusta bonen hierdoor bijna het dubbele aan cafeïne bevatten dan Arabica bonen? 

 

Melange: het beste van beide werelden?

Naast koffie die gemaakt wordt van 100 procent pure Arabica of Robusta bonen, bestaan er uiteraard ook melanges. Hierbij worden beide soorten koffiebonen in een bepaalde verhouding met elkaar gemengd. Vaak bestaat het grootste deel van de melange uit Arabica bonen en een wat kleiner deel uit Robusta bonen. Wat vindt uzelf? Is een melange het beste van beide werelden? Met de koffiebonen van De Koffiethuiswinkel kunt u het zelf ervaren.

 

https://www.dekoffiethuiswinkel.nl/